Каталог товарів
Статті та новини
28.04.2022
Нетримання сечі у людей похилого віку. Причини та рішення
Нічне нетримання сечі у людей похилого віку зустрічається частіше, ніж ви думаєте
15.03.2021
Поглинаючі труси для дорослих: переваги та відмінності
Що робити людині, щоб захиститися від раптових протікань при нетриманні сечі?
12.02.2021
Годування лежачого пацієнта: основні принципи
Догляд та годування лежачого хворого вимагають особливої уваги і зосередженості
Підписка на новини магазину
Підпишіться на розсилку і отримуйте свіжі новини і акції нашого магазину.
Годування лежачого пацієнта: основні принципи
12.02.2021
Догляд та годування лежачого хворого вимагають особливої уваги і зосередженості з боку того, хто за ним доглядає. Такі люди часто відчувають труднощі з пережовуванням, ковтанням і можуть вдавитися їжею. Тому їм потрібне особливе харчування. Під час прийому їжі їх не можна примушувати, підганяти і напружувати.
Читайте наш короткий посібник про те, як зробити кожну трапезу комфортною і приємною для лежачого пацієнта.
Правильно складений раціон харчування сприяє утворенню шару жирової тканини, що захищає кістки в областях, найбільш вразливих для утворення саден і пролежнів, покращує самопочуття і реакцію пацієнтів на лікування.
Для годування в домашніх умовах використовуються такі методи:
Приймати їжу таким людям необхідно 4-5 разів на день. Бажано в один і той самий час. Вечеря - не пізніше 19:00. Вся їжа повинна бути теплою, але не гарячою, інгредієнти - м'якими і добре приготованими.
Показана дієта з високим вмістом білка, що легко засвоюється та забезпечує достатню кількість енергії, вітамінів, мікро- і макроелементів. Страви, що подаються пацієнтові, повинні бути смачними, різноманітними, приготованими з високоякісних продуктів, приправленими свіжими або сушеними травами. Важливо! Без консервантів і барвників.
За рекомендаціями лікарів, калорійність страв протягом дня повинна становити 1800-2000 ккал. Пацієнту, у якого розвиваються пролежні або лихоманка, необхідна більш калорійна дієта. У цих випадках нам також необхідно збільшити кількість білка в раціоні.
Амінокислоти, що містяться в білках, беруть активну участь в побудові і регенерації м'язової тканини. Добова потреба в білку у дорослої людини становить приблизно 0,8-1 г/кг маси тіла. Джерелами білка є молоко і продукти з нього, яйця, нежирне м'ясо, нежирні птах і риба. Їх обов'язково потрібно вживати при відсутності протипоказань - тяжкій нирковій недостатності.
Слід дотримуватися обережності, щоб підтримувати відповідну масу тіла лежачого пацієнта.
Уникайте використання продуктів і напоїв, які затримуються в шлунку, викликають здуття живота дискомфорт в черевній порожнині (насіння бобових, цибуля, часник, цибуля-порей, огірки, редис), стимуляторів (алкоголь, міцний чорний чай, кава). Їжа готується на воді, на пару, тушиться без смаження на жирі, запікається в духовці в алюмінієвій фользі, пергаменті або фольговому рукаві.
Забороняються смаження і запікання з додаванням жиру. Більшості лежачих хворих не можна вживати тваринні жири - сало і бекон. Їх слід замінити рослинними - вершкові та рослинні масла (соєве, рапсове, соняшникове, кукурудзяне, оливкове).
Потрібно обмежити споживання цукру і солі, які затримують воду в організмі і викликають набряк.
Дуже важлива достатня гідратація тіла. Лікарі рекомендують таким пацієнтам обов'язково використовувати підгузки для дорослих і випивати близько 3 л рідини в день у вигляді неміцного чаю, соків, компотів, негазованої води, супів.
Щоб задовольнити добову потребу в кальції, їм необхідно вживати 2 склянки молока або молочних продуктів (йогурт, кефір, кисле молоко) в день. Для пиття можна використовувати спеціальні чашки з трубочкою або пляшки з мундштуком.
В організмі людини, яка не виходить з дому протягом багатьох місяців або навіть років, може не вистачати вітаміну D, що виробляється в шкірі під впливом сонячного світла. Він необхідний для економії кальцію. Джерелом вітаміну D є такі продукти, як яйця, вершкове масло, печінка, риба, риб'ячий жир.
Закреп - звичайна проблема для людей, що мало рухаються. Для поліпшення спорожнення кишківника їм бажано натщесерце випивати склянку води з чайною ложкою меду, а перед сном - настій лляного насіння. Овочі і фрукти, а також цільнозерновий хліб, крупа (гречка, ячмінь) і коричневий рис є багатим джерелом клітковини, яка поліпшує роботу кишківника. У суп або салат добре додати 2-3 столові ложки подрібнених пшеничних висівок. Вони допомагають очистити організм від токсинів і одночасно захищають від закупорки.
Важливим аспектом є забезпечення вітамінами в щоденному раціоні. Найбільш важливий вітамін С - сильним антиоксидант, що підтримує синтез колагену, що відповідає за еластичність шкіри. Він міститься в шипшині, ягодах, цитрусових, а також в зелених овочах, перці, помідорах, картоплі, петрушці.
Цинк надзвичайно цінний для лежачих людей, оскільки сприяє загоєнню ран.
Залізо відповідає за вироблення потрібної кількості гемоглобіну, за переміщення кисню в організмі, стан шкіри, волосся і нігтів. Це важливий союзник в боротьбі з потрісканими куточками рота. Продукти, багаті залізом:
Дайте хворому зрозуміти, що він зараз поїсть.
Допоможіть йому сісти, нахиливши голову вперед, покладіть під спину подушку і простирадло під підборіддя, а зверху - нагрудник для лежачого пацієнта.
Ніколи не годуйте лежачи - так людина може задихнутися!
Використовуйте невеличкий столик-піднос або тумбочку. Покладіть туди приготовану їжу і сядьте поруч з хворим в такому положенні, щоб він сидів на такій же висоті і дивився вам в очі. Не слід дивитися на нього зверху, так як це може спровокувати небезпечний нахил голови.
Не ставтеся до лежачого пацієнта, як до маленької дитини. Якщо він може їсти самостійно, без особливої допомоги з вашого боку, нехай робить це для тренування. Адже немає нічого страшного в тому, що їжа розбризкається, забруднивши багаторазовий нагрудник для дорослих, який легко відмивається.
Якщо у хворого є проблеми з жуванням і ковтанням, наріжте хліб, сир або м'ясо на шматочки - не дуже великі і не дуже дрібні.
Після годування не давайте пацієнтові відразу приймати лежаче положення. Щоб не було рефлюксу (попадання вмісту шлунку в стравохід), блювоти або печії, йому потрібно посидіти півгодини.
Повернутися до списку
Читайте наш короткий посібник про те, як зробити кожну трапезу комфортною і приємною для лежачого пацієнта.
Як забезпечити хворому раціональне харчування при постільному режимі
Тривале лежання негативно впливає на стан людини. Зменшується м'язова маса, знижується м'язовий тонус. Тривалий тиск на окремі ділянки тіла, а також нестаток енергії та білка викликають зміни шкірних покривів у вигляді пролежнів.Правильно складений раціон харчування сприяє утворенню шару жирової тканини, що захищає кістки в областях, найбільш вразливих для утворення саден і пролежнів, покращує самопочуття і реакцію пацієнтів на лікування.
Для годування в домашніх умовах використовуються такі методи:
- традиційне оральне годування;
- повноцінне харчування спеціальними сумішами;
- ентеральне харчування через травний тракт (застосування зонда показано при порушеннях ковтання, непрохідності верхнього травного тракту, стравоходу, шлунку, дванадцятипалої кишки);
- парентеральне харчування - внутрішньовенне введення препарату через катетер;
- змішане харчування (ентеральне з додаванням парентерального харчування).
Приймати їжу таким людям необхідно 4-5 разів на день. Бажано в один і той самий час. Вечеря - не пізніше 19:00. Вся їжа повинна бути теплою, але не гарячою, інгредієнти - м'якими і добре приготованими.
Показана дієта з високим вмістом білка, що легко засвоюється та забезпечує достатню кількість енергії, вітамінів, мікро- і макроелементів. Страви, що подаються пацієнтові, повинні бути смачними, різноманітними, приготованими з високоякісних продуктів, приправленими свіжими або сушеними травами. Важливо! Без консервантів і барвників.
За рекомендаціями лікарів, калорійність страв протягом дня повинна становити 1800-2000 ккал. Пацієнту, у якого розвиваються пролежні або лихоманка, необхідна більш калорійна дієта. У цих випадках нам також необхідно збільшити кількість білка в раціоні.
Амінокислоти, що містяться в білках, беруть активну участь в побудові і регенерації м'язової тканини. Добова потреба в білку у дорослої людини становить приблизно 0,8-1 г/кг маси тіла. Джерелами білка є молоко і продукти з нього, яйця, нежирне м'ясо, нежирні птах і риба. Їх обов'язково потрібно вживати при відсутності протипоказань - тяжкій нирковій недостатності.
Слід дотримуватися обережності, щоб підтримувати відповідну масу тіла лежачого пацієнта.
Уникайте використання продуктів і напоїв, які затримуються в шлунку, викликають здуття живота дискомфорт в черевній порожнині (насіння бобових, цибуля, часник, цибуля-порей, огірки, редис), стимуляторів (алкоголь, міцний чорний чай, кава). Їжа готується на воді, на пару, тушиться без смаження на жирі, запікається в духовці в алюмінієвій фользі, пергаменті або фольговому рукаві.
Забороняються смаження і запікання з додаванням жиру. Більшості лежачих хворих не можна вживати тваринні жири - сало і бекон. Їх слід замінити рослинними - вершкові та рослинні масла (соєве, рапсове, соняшникове, кукурудзяне, оливкове).
Потрібно обмежити споживання цукру і солі, які затримують воду в організмі і викликають набряк.
Дуже важлива достатня гідратація тіла. Лікарі рекомендують таким пацієнтам обов'язково використовувати підгузки для дорослих і випивати близько 3 л рідини в день у вигляді неміцного чаю, соків, компотів, негазованої води, супів.
Щоб задовольнити добову потребу в кальції, їм необхідно вживати 2 склянки молока або молочних продуктів (йогурт, кефір, кисле молоко) в день. Для пиття можна використовувати спеціальні чашки з трубочкою або пляшки з мундштуком.
В організмі людини, яка не виходить з дому протягом багатьох місяців або навіть років, може не вистачати вітаміну D, що виробляється в шкірі під впливом сонячного світла. Він необхідний для економії кальцію. Джерелом вітаміну D є такі продукти, як яйця, вершкове масло, печінка, риба, риб'ячий жир.
Закреп - звичайна проблема для людей, що мало рухаються. Для поліпшення спорожнення кишківника їм бажано натщесерце випивати склянку води з чайною ложкою меду, а перед сном - настій лляного насіння. Овочі і фрукти, а також цільнозерновий хліб, крупа (гречка, ячмінь) і коричневий рис є багатим джерелом клітковини, яка поліпшує роботу кишківника. У суп або салат добре додати 2-3 столові ложки подрібнених пшеничних висівок. Вони допомагають очистити організм від токсинів і одночасно захищають від закупорки.
Важливим аспектом є забезпечення вітамінами в щоденному раціоні. Найбільш важливий вітамін С - сильним антиоксидант, що підтримує синтез колагену, що відповідає за еластичність шкіри. Він міститься в шипшині, ягодах, цитрусових, а також в зелених овочах, перці, помідорах, картоплі, петрушці.
Цинк надзвичайно цінний для лежачих людей, оскільки сприяє загоєнню ран.
Залізо відповідає за вироблення потрібної кількості гемоглобіну, за переміщення кисню в організмі, стан шкіри, волосся і нігтів. Це важливий союзник в боротьбі з потрісканими куточками рота. Продукти, багаті залізом:
- червоне м'ясо,
- риба,
- птиця,
- яєчні жовтки,
- борошно грубого помелу,
- пшеничні та рисові висівки,
- вівсянка,
- шпинат,
- корінь петрушки,
- петрушка,
- щавель,
- буряк,
- брюссельська капуста,
- сухофрукти.
Правильна підготовка до годування
Провітріть заздалегідь кімнату і приберіть з ліжка непотрібні речі.Дайте хворому зрозуміти, що він зараз поїсть.
Допоможіть йому сісти, нахиливши голову вперед, покладіть під спину подушку і простирадло під підборіддя, а зверху - нагрудник для лежачого пацієнта.
Ніколи не годуйте лежачи - так людина може задихнутися!
Використовуйте невеличкий столик-піднос або тумбочку. Покладіть туди приготовану їжу і сядьте поруч з хворим в такому положенні, щоб він сидів на такій же висоті і дивився вам в очі. Не слід дивитися на нього зверху, так як це може спровокувати небезпечний нахил голови.
Не ставтеся до лежачого пацієнта, як до маленької дитини. Якщо він може їсти самостійно, без особливої допомоги з вашого боку, нехай робить це для тренування. Адже немає нічого страшного в тому, що їжа розбризкається, забруднивши багаторазовий нагрудник для дорослих, який легко відмивається.
Якщо у хворого є проблеми з жуванням і ковтанням, наріжте хліб, сир або м'ясо на шматочки - не дуже великі і не дуже дрібні.
Приємний прийом їжі
Чим приємніше буде виглядати страва для очей, тим більше у хворого буде бажання її з'їсти. Подавайте їжу, яка йому подобається, в його улюбленої мисці або тарілці. Намагайтеся оригінально прикрасити зеленню - базиліком, кропом, петрушкою, додати красиво нарізані яскраві овочі.- Якщо пацієнт може їсти самостійно з невеликою допомогою, не робіть це за нього, щоб було швидше. Підтримуйте столові прилади і направте його руку так, щоб ложка потрапила точно до рота. На ложку або виделку кладіть невеликі порції їжі, які легко проковтнути. Перш, ніж зачерпнути ще одну ложку, почекайте, поки людина проковтне те, що у нього вже є в роті.
- Якщо у хворого відсутні зуби, не забутьте в його присутності ретельно подрібнити їжу, щоб згодом не пропало бажання їсти. Поспостерігайте, як хворий жує або ковтає. Якщо є проблеми з відкушуванням і ковтанням, додатково роздавите їжу.
- Якщо пацієнт відмовляється відкривати рот, злегка доторкніться до нього кінчиком ложки, але не тисніть, не кладіть ложку або виделку глибоко до рота, щоб не було блювоти. Ні в якому разі не стукайте столовими приборами по зубах або зубних протезах. Це може викликати біль, а у людей з деменцією - стискаючий рефлекс.
Після годування не давайте пацієнтові відразу приймати лежаче положення. Щоб не було рефлюксу (попадання вмісту шлунку в стравохід), блювоти або печії, йому потрібно посидіти півгодини.
28.04.2022
Нічне нетримання сечі у людей похилого віку зустрічається частіше, ніж ви думаєте
Детальніше
19.09.2020
Підгузки необхідні не тільки дітям, а й дорослим, що страждають різними захворюваннями
Детальніше